Middagar..

Sitter här med min frukost, macka o kaffe.. Samtidigt kollar jag in lite recept, jag har inga ideer längre vad som ska ätas till middag här, men nu fick jag en massa inspiration.. På helt vanlig husmanskost...
Här e några exempel..



Sjömansbiff
SJÖMANSBIFF

Ingredienser 4 port.

800 g skalad potatis, skivad i centimetertjocka skivor
10 st tunt skurna skivor av innanlår eller fransyska
6 st gula lökar i klyftor
2 msk smör
1 st purjolök
33 cl mörk och god öl
1 msk chili
Tillbehör:
1 dl kapris
1 dl rödbetor


1. Sätt ugnen på 200. Smöra en ugnssäker form
2. Bryn köttet i en stekpanna i hälften av smöret. Lägg köttet på en tallrik.
3. Stek den skivade löken och potatisen gyllene i resten av smöret på medelvärme. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar från kvarn.
4. Varva potatis, lök och kött i den ugnsfasta formen. Börja och sluta med potatis. Slå i ölen så att det nästan täcker grytans innehåll. Täck formen med folie.
5. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttet är mört och potatisen är mjuk hela vägen igenom. Ta bort foliet efter ungefär 30 minuter
6. Servera med rödbetor och kapris.


Kokt torsk med äggsås
Kokt torsk med Äggsås.

Ingredienser 4 port.
600 g torskfilé
0.5 tsk salt
5 dl fiskbuljong
Sås:
1 st ägg
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
0.5 krm vitpeppar
 2 msk hackad persilja


1. Sås: Hårdkoka ägget. Skala och hacka det, lägg i en skål och ställ åt sidan.

2. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.

3. Koka upp fiskbuljongen i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar. Salta och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock cirka 3 minuter.

4. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm.

5. Koka upp såsen. Vänd försiktigt ner persilja och ägg i den varma såsen. Servera fisken med såsen, kokt potatis och gröna ärter.





Köttfärssoppa
        Köttfärssoppa.

Ingredienser 4 port:

200 g köttfärs (nöt eller lamm)
1 l vatten
0.5 tärning köttbuljong
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
4 st potatisar
1 st paprika
2 msk tomatpuré
oregano
curry
salt
peppar

Vitlökssmör:
50 50 g smör
1 1 st vitlöksklyfta
grovsalt
bröd, t ex baguetter

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär lök, vitlök och potatis och riv paprikan.

3. Bryn färsen i en stekpanna och tillsätt de skurna grönsakerna och rotfrukten. Häll i vatten och buljongtärning.

4. Tillsätt tomatpuré och krydda och låt koka i cirka 20 minuter.

5. Vitlöksbröd: Blanda smör, vitlök och salt väl.

6. Snitta brödet och klicka i smöret. Linda in brödet i folie och ställ in i ugn några minuter på 200 grader.





Skånsk kalops
Skånsk kalops

Ingredienser 4 port.

800 g högrev
2 msk smör
4 morötter
2 gula lökar
3 msk vetemjöl
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 dl oxbuljong
salt och malen vitpeppar


1. Skär köttet i 2 x 2 cm tärningar. Bryn dem i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta. Bryn även morötter och lök och lägg över dem tillsammans med kryddor i grytan. Strö på vetemjölet och vänd ner det.

2. Häll på buljongen, koka upp och lägg på lock. Sjud på svag värme tills köttet är mört ca 1 timme. Krydda med salt och peppar. Hit kan rätten förberedas.

3. Hetta upp rätten före servering. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.




  Emma  

Kan man inte vara nygift livet ut??? det tycker jag att vi bestämmer du och jag;)



kram

Datum: 2009-02-11 / Tid: 14:17:19
URL/Blogg: http://www.hanky.se/danssteg
  Andrea  

Haha...två av recepten har ja oxå sparat på min dator från förra året...torsken o soppan. Soppan har ja gjort många ggr :-) Jättegod!

Datum: 2009-02-11 / Tid: 16:19:56
URL/Blogg:



Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?