Idag ska här bakas....

Grekiskt Lantbröd!!




Ingredienser 2 bröd :

1 Pkt (50g) jäst
5 dl naturell yoghurt
½ dl olivolja
1 msk salt
12-13 dl vetemjöl                                                                                                

Pensling : kallt vatten

Enkla steg-för-steg

1 Smula ner jästen i en bunke. värm yoghurten i en kastrull eller microvågsung till fingervärme 37 C.

2 Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej.

3 tillsätt resten av yoghurten, olivoljan, salt, och nästan allt mjöl.
spara lite till utbakningen.

4 Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin , tills den släpper bunkens kant.

5 Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

6 ta upp degen på mjölat bord och knåda den. dela upp den på hälften.

7 Forma varje degbit till en runt, slät, bulle, Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt.
Skär med en vass kniv några djupa skåror i varje bröd.

8 Låt bröden jäsa utan bakduk ytterligare ca 20 min. sätt ugnen på 250 C.

9 Pensla bröden med kallt vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen va 10 min. sänk värmen till 200 C odh grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt bröden kallna på galler.


Ett litet smaktips är att man kan tillsätta oliver eller soltorkade tomater i degen innan man gräddar brödet men oliverna och tomaterna måste vara fria från vätska innan dom hamnar i degen så låt dom torka en stund på papper eller en duk. Men att tänka på är att om du tillsätter oliver eller tomater så är det inte lika lång hållbarhet men det blir jätte gott !




Namn:

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Kom ihåg mig?