Mera Jul..
Förberedelsetid: 20 min
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
6 6 dl socker
2 2 dl vatten
2 2 msk glykos
15 15 droppar pepparmintsolja
80 80 g smät choklad
Gör så här
1. Smält socker, vatten och glykos. Använd gärna en termometer och en kopparkastrull så går det snabbare att komma upp i rätt temperatur; 120 grader.
2. Tillsätt pepparmintsolja och häll ut massan på bakplåtspapper, stenhäll eller silikonduk. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig.
3. Värm sedan massan igen i vattenbad. Klicka upp på stenhäll eller bakplåtspapper.
4. Smält chokladen i en skål ovanför ett vattenbad. Gör små klickar i mitten på varje sockerplatta. Låt stelna.
Mjuk Nougat
Förberedelsetid: 10 min
Tillagningstid: 10 min
Färdigt på: 1 tim
Ingredienser
100 100 g mandel
50 50 g hasselnötter
2.32 2.32 dl strösocker
80 80 g mörk choklad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 160 grader. Skålla mandeln. Lägg mandel, nötter och socker i en eldfast form och ställ in i ugnen. Låt stå tills det är gyllenbrunt och rör då och då. Låt svalna i rumstemperatur i 5 minuter.
2. Hacka chokladen och blanda med nöt-mandel-sockerblandningen i en mixer. Mixa någon minut. Häll massan i en form med plastfilm i botten. Kyl den och skär sedan i bitar.
Brända Mandlar
Förberedelsetid: 15 min
Färdigt på: 15 min
Ingredienser
1 strut
250 250 g skalad hel mandel
3 3 dl florsocker
1 1 dl florsocker till separering
Gör så här
1. Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.
2. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
3. Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
4. Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.
Alla recept från www.recept.nu